ŞANLIURFA’DA İLK DEFA KOLTUK ALTINDAN KAPALI YÖNTEMLE KALP AMELİYATI YAPILDI
17 Ocak 2024

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kalp Damar Cerrahi Kliniğinde görevli Uzman Doktor Arif Yasin Çakmak tarafından, Kalp rahatsızlığı bulunan hastaya, Şanlıurfa’da ilk defa uygulanan koltuk altından küçük kesi ile aort kapağı ameliyatı başarıyla uygulandı.

Günümüzde kalp ameliyatları çok yaygın şekilde ve bir çok merkezde uygulanmaktadır. Bu ameliyatların hemen hemen hepsi göğsün ön bölümünde bulunan sternum dediğimiz, halk arasında iman tahtası olarak bilinen kemiğin elektrikli testere yardımıyla kesilmesiyle yapılmaktadır. Son zamanlarda uygulamaya giren koltuk altından kalp ameliyatı yöntemi ise sağ koltuk altından yaklaşık 5-6 cm'lik küçük bir kesi yapılarak, hiç kemik kesmeden kaburgaların arasından girilerek yapılan kalp ameliyatlarını kapsamaktadır. İşin ilginç yanlarından bir taneside kalp sol tarafta olmasına rağmen sağ koltuk altından buameliyatların yapılmasıdır.

Nefes darlığı şikayetiyle Kalp Damar Cerrahi polikliğine müracaat eden 56 yaşındaki kadın hastanın yapılan ileri tetkiklerinde kalp bölgesinde bulunan aort kapağındaki sorun nedeniyle kapak ameliyatı yapılmasına karar verildi. Yatış işlemlerinin ardından hastanın ameliyat için hazırlıkları yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren ve  hastanın koltuk altından küçük kesi ile  gerçekleştirilen zorlu ameliyat, Şanlıurfa’daki deneyimli doktorlar tarafından başarı ile gerçekleştirildi.

Şanlıurfa’da İlk defa uygulanan teknik ile hastayı sağlığına kavuşturan ve ameliyatı gerçekleştiren Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Doktor Arif Yasin Çakmak; “Hastamızın Aort Kapağını değiştirmeyi planladık, hastamızın yapılan tetkiklerinde yeni bir yöntem olan kapalı ameliyata uygun olduğunu gördük. Hastamıza koltuk altından kesi yaparak gögüs kafesini kesmeden kapalı yöntemle aort kapak ameliyatını gerçekleştirdik. Bugün hastamızı taburcu ediyoruz. Genel durumu iyi, yapılan kontrollerdede herhangi bir sıkıntımız yok. Bu yöntemide zaten daha önce koroner by pass ve mitral kapak ameliyatlarında  başarıyla gerçekleştirmiştik. Şimdi de hastanemizde ilk defa aort kapak ameliyatında koltuk altından başarıyla geçekleştirdiğimizi tüm Şanlıurfa halkına duyurmak istedik” şeklinde konuştu.